Karin Winkel laat in haar werk zien dat textielgebruik en textielgedrag inspirerend voor haar zijn. In haar serie ‘Streekdrachten’ speelt zij met het gegeven dat via kleedgedrag gecommuniceerd wordt tot welke groep mensen behoren of in welke levensfase zij zich bevinden. Zij combineert verschillende culturen en laat zo ongewone en verrassende connecties ontstaan.

Naast tekenen en schilderen is grafiek steeds vaker haar middel: het herhaaldelijk afdrukken van een (ets)print geeft mogelijkheden om te variëren op eenzelfde thema door toevoeging van losse elementen of verschillende kleuren papier. Zij maakt daarbij gebruik van Tetradruk en Chine collé.

Haar lijnvoering heeft een eigen handschrift. Kleur is een belangrijk beeldelement; naast herhaling, stapelingen en cirkels zijn letters en handschrift regelmatig terugkerende elementen.

 

Tetradruk

Een gerecyclede Tetra karton verpakking, de plaat, wordt bekrast met een scherpe naald, de etspen.  Zo ontstaan groeven die dan worden gevuld met inkt. De plaat wordt gepoetst om overtollige inkt weg te halen en wordt dan met de hand afgedrukt onder hoge druk in een etspers.

Chine collé

 

Chine collé is een diepdruktechniek waarbij tegelijk met de afdruk een ander (ingelijmd) papier wordt meegedrukt op het onderliggende etspapier.

 

Karin Winkel (1963, Sliedrecht) studeerde Engels en textiele werkvormen aan de Leraren Opleiding van de VU in Amsterdam. Na de opleiding nam zij deel aan cursussen zeefdrukken, modeltekenen en bekwaamde zij zich in fotopolymeer etsen.

In april 2023 heeft zij meegedaan aan Traject Blikopener. https://www.trajectblikopener.nl/

Sinds augustus 2018 is Karin firmant bij de Firma, kunstcentrum Gouda en neemt zij regelmatig deel aan exposities.